LINDA TV: Legien sprak na twintig jaar over haar ervaring met seksueel geweld

Een ongewenste seksuele ervaring doet veel met je. In de nieuwe LINDA.original-serie ‘Sex tegen mijn wil’ gaat Tess Milne in gesprek met ervaringsdeskundigen.

In de tweede aflevering van Sex tegen mijn wil gaat Tess langs bij Legien (44). Zij zocht na twintig jaar hulp om te verwerken wat er met haar is gebeurd. Ze praat nu eindelijk over waar ze al die tijd niet over durfde te praten.

SEKSUEEL GEWELD

Inmiddels is Legien getrouwd en moeder van twee zonen. Ze noemt zichzelf ‘über-gelukkig’, maar dat is niet altijd zo geweest. Op zestienjarige leeftijd werd Legien verkracht door iemand die ze vertrouwde. Twee weken later gebeurde het nog een keer. “Mijn wereld was aan diggelen.”

Legien voelde zich lange tijd schuldig en schaamde zich voor wat er was gebeurd. “Ik dacht: ik heb het uitgelokt, omdat ik zelf op zoek was naar vriendjes en contact.” Ze zag de gebeurtenis als een “seksuele activiteit” en bij haar thuis werd helemaal niet over seksualiteit gesproken. “Ik snapte toen nog niet dat dit niet mijn keuze was.”

OVERLEVINGSSTAND

Om uit te zoeken waarom sex voor veel mensen nog altijd zo privé is en wat het bespreken van nare ervaringen des te lastiger maakt, spreekt Tess Milne ook met Iva Bicanic (47). Zij is hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum van het UMC Utrecht. “Het zou heel erg helpen als mensen zouden begrijpen dat wanneer zoiets je overkomt, je in de overlevingsstand gaat”, legt Bicanic uit.

In de video vertelt Legien meer over wat zij heeft meegemaakt op het vlak van seksueel, en op welke manier ze twintig jaar later uiteindelijk haar verhaal heeft gedeeld met haar omgeving.

Bekijk hier het interview van Tess Milne met Legien op het platform Linda.