Voor bedrijven
De impact van seksueel geweld is voor het grootste deel onzichtbaar maar de impact is dat niet. Bijna in alle facetten van de samenleving door. En dat geld ook voor de werkvloer.
In deze workshop onderzoeken wij samen dit thema. Waarbij we de training aanpassen op de wensen van jullie kantoor, de zorg of onderwijs instelling. Wij kijken naar de vormen, de impact en het proces van heling. We onderzoeken wat de mogelijke impact hiervan op jullie situatie is. En we bespreken wat er al gebeurd en mischien moet worden aangepast om jullie werkvloer veilig te houden.
In het tweede deel kijken we hoe je gesprek over dit lastige onderwerpen kan voeren? Wat kan je zegen als een collega je in vertrouwen neemt of je werknemer een nare ervaring deelt? En wat kun je beter niet vragen of doen? In onze workshop geven we je een houvast voor dit gesprek. We gebruiken hiervoor de 10 tips uit de #MeTooGespreksetiquette
Tijdens de workshop beantwoorden we onder andere de volgende vragen:
- Seksueel geweld: hoe vaak komt het voor, wat weten we over slachtoffers en wat weten we over daders?
- Waarom is het belangrijk om op een juiste manier te reageren?
- Victim blaming: wat is het en hoe voorkom je dit?
- En hoe draag ik bij aan een open cultuur waarin praten over seksueel geweld geen taboe meer is?
Deze workshop is eerder gegeven aan onder andere:
Trainingen voor het hoger onderwijs
Het hoger onderwijs heeft op vele manieren te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Van leerlingen die met trauma rondlopen. Tot grensoverschrijdend gedrag van collega’s en studenten die zich geïntimideerd voelen door andere studenten en alles daartussen.
Voor onderwijs instellingen is het dus belangrijk om zowel richting het management, de docenten als de studenten programma’s aan te bieden die hen bewust, capabel en weerbaar maakt. Hiertoe zijn de laatste jaren een aantal belangrijke handreikingen en richtlijnen ontwikkeld:
Handreiking cultuurverandering op de werkvloer (Regeringscommissaris)
het Manifest hoger-onderwijsinstellingen tegen seksueel geweld (Amnesy)
het Studenten pact (LSVB +) en
de Nieuwe Wet seksuele misdrijven (Justitie)
In deze training bespreken wij deze documenten en richtlijnen en toetsen wij deze aan uw organisatie.
Verder onderzoeken wij samen dit thema. Wij kijken naar de vormen, de impact en het proces van heling. We onderzoeken wat de mogelijke impact is. En we bespreken wat er al gebeurd en mischien moet worden aangepast in jullie omgeving.
Ook kijken we hoe je gesprek over dit lastige onderwerpen kan voeren? Wat je kan zegen als een collega je in vertrouwen neemt of je werknemer een nare ervaring deelt? We gebruiken hiervoor de 10 tips uit de #MeTooGespreksetiquette
Waar komt onze kennis vandaan?
In ons werk maken we gebruik van 10 jaar onderzoek en ervaring in dit veld. Legien Warsosemito was nauw betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe wet seksuele misdrijven en het Manifest hoger-onderwijsinstellingen tegen seksueel geweld. Van de zijlijn las en werkte Stijn hieraan mee. Ook zijn wij beide meermaals gehoord door het regeringscommissariaat om daar onze input te geven. Verder hebben wij zitting in zowel het Nederlandse als het Vlaamse Partnership ‘Aanpak Seksueel Geweld Nederland’ en ‘Platform SGG Belgie’. Daarbij werkte wij met vele organisaties en lezen, luisteren en spreken wij al jaren op hoog niveau over dit thema.
Trainers
Stijn Schenk
organisatie socioloog | ontwikkelaar van lesmateriaal | HBO-docent | maatschappelijk ondernemer
Wisselende partners
vertrouwenspersoon | trainer | coaches en change maker