VANWAAR ONZE DRIVE

9 Jaar geleden op een voor ons bijzondere december avond spraken mijn vrouw en ik tegen elkaar uit dat wij er alles aan gingen doen om voor andere mensen de verschrikkelijke impact van seksueel geweld te helpen verzachten. Twee nachten eerder had ze mij verteld dat zij op 16-jarige leeftijd verkracht was en dat ze het niemand ooit had durven vertellen. Dat ze 20 jaar had gezwegen omdat de schuld en schaamte te diep zat. We hebben die nacht gehuild, gelachen en elkaar vastgehouden alsof we elkaar een leven lang hadden gemist. Twee nachten later was de wereld twee keer zo groot geworden. Wij waren in verbinding tot in de kern van ons zijn. En voelden ons vrijer dan ooit.

De ruimte die het in haar lijf had gemaakt en de ruimte die het tussen ons had gemaakt was onbeschrijfelijk. ”Dat gevoel…” zei Legien ”…gun ik iedereen.” Die avond in december 2011 besloten wij dat wij met open hart en met volle aandacht de uitdaging van het samen helen aan zouden gaan. En dat we toe zouden gaan werken naar een werkend leven waarin wij samen anderen in staat zouden stellen ook deze stappen te maken. Dat wij ons werkende leven zouden gaan ombuigen om in de toekomst voltijd hiermee bezig te kunnen zijn. Om samen elke dag te kunnen werken aan het groeiend geluk van anderen.

Dat is 9 jaar geleden…

Na die nacht is er veel gebeurd. Mijn vrouw is via EMDR en haptonomie aan de slag gegaan met alles wat haar in haar kracht kon brengen. Haar tijd daarvoor nemen terwijl ze door zou werken bij Capgemini. Een stap terug in haar carrière, maar met de vastigheid om de financiële zekerheid voor het gezin te kunnen bieden. Ik (Stijn) zou alvast aan de slag gaan in het veld.

Mij op mijn manier voorbereiden op de missie die wij samen die nacht hebben beklonken. Ik ben een netwerk gaan bouwen. Boeken gaan lezen en met experts aan producten gaan werken. Ik koos ervoor om gebruik te maken van mijn liefde voor het beeldverhaal en de potentie die ik daarin zie. De kracht om ingewikkelde materie begrijpelijk te maken. Data te voorzien van een ziel. En mensen even te laten meeleven en voelen met de ander. Om deze vorm en het persoonlijke verhaal te gebruiken om mensen hun aandacht te trekken en vast te houden. Om te experimenteren met verschillende partners, makers, vormen en beelden. Om grote projecten op te zetten om mij vast te kunnen bijten in gevoelige zaken.

Daarnaast ben ik mij verder gaan ontwikkelen in de productie van les materiaal. Als HBO-docent had ik mijn lesbevoegdheid gehaald en had ik ontdekt dat het ontwikkelen van inspirerend lesmateriaal mij lag. Ik ben gaan schrijven voor uitgevers Boom/Lemma, Edu’Actief, Stichting Anne Frank en ik werkte aan verschillende modules voor online platiormen. Allemaal projecten om mij verder te ontwikkelen in de productie van lesmateriaal. Legien sterkte zich ondertussen via workshops, boeken, trainingen, jaarprogramma’s , vrouwencirkels en veel en veel meer. En met de jaren werd ze sterker en veerkrachtiger en uiteindelijk sterk genoeg om ook de stap te maken weg uit het bedrijfsleven en richting iets van grotere en voelbare waarde voor haar en de samenleving. Twee jaar geleden stopte Legien na een carrière van 18 jaar bij Capgemini en nam zij tijd om zichzelf los van alle druk en verplichtingen te ontwikkelen en bij te scholen voor een leven buiten de consultancy. Daarbij kwam er ook meer ruimte voor het naar buiten treden. Zowel alleen als samen beklom zij verschillende podia om te vertellen over zaken die spelen rond seksueel geweld en de impact hiervan.

Stijn Schenk