“Ik heb me zo vaak alleen gevoeld. Daar heb ik deels zelf voor gezorgd. Ik hield de wereld buiten, zodat niemand mijn geheim kon zien.”

Lieve partners (en geliefden),

De energie die vrij kwam op het moment dat ik mijn echtgenoot vertelde over mijn grootste geheim, was onbeschrijfelijk. Mijn angsten en stress verdwenen en maakten in dat moment ruimte voor rust en verbinding. Mijn echtgenoot accepteerde mij zoals ik was inclusief die verschrikkelijke ervaring. Hij geloofde mij, hij steunde mij en hielp mij een stap verder om vrij te komen van gevoelens van schuld en schaamte. Ik kon het bijna van de daken schreeuwen, zo extatisch voelde ik me en zo bevrijd! En dit gevoel, dat gun ik iedereen.

Nadat ik deelde over wat mij was gebeurd ben ik aan de slag gegaan met mijn verwerking. Ik heb ondersteuning gevonden bij vriendinnen, therapeuten, sport, vrouwen groepen, mijn zus, lotgenoten en veel anders. Ik heb voor mijzelf een pad gevonden om stap voor stap te helen en mij te sterken. Stijn, mijn lief, steunde mij, maar hoe hij dat het beste kon doen was echt een zoektocht. Nergens vonden wij een handleiding hoe dit samen aan te gaan. Vele jaren van ploeteren volgden. De inzichten die wij daarbij hebben opgedaan heb je kunnen lezen in deze goed gevulde schatkist vol met kleine diamanten. Een document met teksten, filmpjes, strips, onderzoeken, organisaties, boeken en meer.. allemaal om jullie verder op weg te helpen.

Ik krijg tranen in mijn ogen als ik bedenk wat je lief heeft meegemaakt en hoe jij hierin kunt steunen. Het is zo ontzettend waardevol, het betekende zo ongelooflijk veel dat er iemand voor mij was, een steun en toeverlaat, een maatje, een rots in de branding. Een veilige haven en een warm nest waar geheeld kon worden en vanwaar ik kon uitvliegen.

De reis die je als stel maakt is zwaar, maar het is het zo waard. Ik heb meer leren vertrouwen op mijzelf. Ik ben meer gaan praten en delen. Ik ben ook meer voor mijzelf gaan staan. En dat merken de mensen om mij heen. Traumaverwerking verandert veel en het steeds schakelen en in contact blijven over behoeften en gevoelens is niet makkelijk. Het proces heeft de interactie die voor mij werkt verandert. In de relatie was dat spannend. Eerst was het proces iets van mij, maar toen ik erdoor veranderde ging het ook over ons en onze relatie. En ook over Stijn en wat hij nog te doen had. En dat is een onderzoek waar wij nog steeds samen dagelijks in liefde aan werken.

Ik hoop dat ook bij jullie de reis samen gemaakt wordt. Dat je lief in het proces steeds meer van zichzelf laat zien en zichzelf meer ruimte geeft om het leven vol te leven. En dat jij geïnspireerd wordt om dat ook te doen! Allebei met een eigen en nieuwe energie. Dat jullie je laten verrijken door de ervaringen uit de mooie reis die het is, als jullie samen gaan helen.

Met respect, Legien

Nawoord

Ook ik dank je voor het lezen. Ik eer je voor de onrust die je doorstaat. De pijn van de afwijzing en de onzekerheid over de toekomt. Het trotseren van de zware dagen en het vertrouwen in dat het beter zal worden. Ik voel me vereerd dat ik daarin heb mogen ondersteunen.

Ik worstelde met de onmogelijk opdracht om alles dat komt kijken bij heling recht te doen. Dus ik heb zo veel mogelijk gelezen en gepraat, gevoeld en besproken maar uiteindelijk zijn het toch mijn woorden die je leest en dat is spannend. Wat mij hierbij heeft geholpen is het zelfde dat mij heeft geholpen in het proces: Mijn eigen toestemming om het fout te doen. Ook op het moment dat mij gevraagd word alle antwoorden te hebben.

De kracht van Legien heeft mij er uiteindelijk doorheen geholpen. Ik heb gelachen door de tranen heen. En in boosheid geschreeuwd, omdat ik niet meer wist hoe mijn liefde naar haar te uiten. Legien gaf mij rust in dat ook dat er mocht zijn. En zo vonden wij keer op keer een manier om in verbinding te blijven in de wervelwind van ons samen zijn.

We zijn er nog niet en we vallen nog steeds soms terug in oude pijn en verwijten. Maar we kunnen dat nu erkennen. We kunnen het plaatsen en we kunnen elkaar vergeven. We hebben geleerd elkaar meer te ontmoeten in het moment.

Het is een prachtige reis geweest. Bijzonder om samen zo diep te gaan zonder elkaar los te laten. Dit samen door te hebben mogen maken was een prachtig cadeau. Een die ik aan Legien gaf, maar net zo zeer een die ik van haar heb mogen ontvangen.

Met liefs Stijn

Met dank aan het team, van links naar rechts:

Nanoaoi – Comics (Mexico) Nuru Lismiati – Info Graphics (Indonesia) Louise van Straten – Startbeelden Hannah Mars – Redactie Jan Klinkhamer – Vormgeving Legien Warsosemito-Schenk – Samenwerking en algehele ondersteuning Stijn Schenk – Tekst en productie Keiki Reiko – Kaart (Rusland)

Speciale dank aan onze super kinderen Kian en Onin. Aan Laura Berghuis en Nathalie Fransen van Fonds Slachtofferhulp en SlachtofferWijzer. Aan Iva Bicanic en Ellen de Ruiter van het CSG. Aan mijn moeder Anneke Noordbeek en aan onze lieve (schoon)zus Jessica en haar man Jozua.

Samen Helen en deze toolkit zijn mede mogelijk gemaakt door Fonds Slachtofferhulp.